BCA - BETON CELULAR AUTOCLAVIZAT ( GAZOBETON)
BCA-ul se produce din materiale locale, care aproape ca sunt neepuizabile. Materialele prime necesare pentru BCA sunt nisip, liant, ciment, var, material de crestere si apa.
Referitor la masa
Nisipul este partea cea mai voluminoasa dintre materile prime, in asa fel incat locatia unei fabrici de BCA, se orienteaza dupa rezervele de nisip. Nisipul trebuie sa fie curat si sa nu contina impuritati. Astfel nisipurile care contin sare de mare, nu pot fi folosite la productia de BCA sau trebuie sa fie intai spalate foarte atent.
Ca liant se utilizeaza
Varul si / sau cimentul (ciment Portland, dar si alte tipuri de ciment). La anumite retete se folosesc suplimentar cantitati reduse de gips sau anhidrit. Pe liga materiile prime de baza, amestecul primeste si BCA refolosibil din procesul de productie sau material reciclat de pe santiere.
Material de formare al porilor
Se foloseste aluminiu, dupa tehnologia aplicata se foloseste pulbere de aluminiu sau pasta de aluminiu.
Pe linga materialele solide
Se foloseste si apa care trebuie sa indeplineasca anumite criterii de curatenie.
Densitate aparenta
Densitatea aparenta a BCA-ului este cuprinsa intre 0,30 si 1,00 kg / dm³. Combinatia de densitate aparenta scazuta si rezistenta ridicata este una din caracteristicile deosebite ale BCA-ului.
Rezistenta
Rezistenta la compresiune medie este intre 2,5 si 10,0 N / mm². Prin aceasta elementele din BCA pot fi utilizate si la elemente portante. Rezistenta la intindere este de circa 10 % din rezistenta la compresiune. Pentru rezistenta la intindere prin incovoiere se poate lua in calcul cu o cincime din rezistenta la compresiune, deci 0,5 pana la 2,0 N/mm².
E - Modul
Modulul de elasticitate pentru BCA depinde de densitatea respective si este intre 1200 si 2500 MN / m².
Coeficient de dilatatie
Coeficientul de dilatatie mic al produselor de BCA, sub 0,4 mm/m inlatura fenomenul de fisurare (crapare) a tencuielilor.
Coeficientul de conductivitate termica
In baza coeficientului de conductivitate termica redus de λ = 0,09 W / (mK), pot fi indeplinite cerintele de izolare termica, nefiind necesare straturi suplimentare de izolare, ca la alte materiale de zidarie.
Capacitatea calorica specifica
La umiditate higroscopica constanta, capacitatea calorica specifica este de 1,00 Kj / m²K
Dilatarea termica
Dilatarea termica la o temperatura situata de la 20 Grade C pana la 100 Grade C este de cca. 0,008 mm / (mK) si este mai redusa decat la betonul normal.
Vapori de apa - coeficientu de rezistenta la difuzie
Deoarece BCA-ul are o structura poroasa cu pori inchisi, coeficientul de rezistenta la difuzie a vaporilor de apa, este redus si are valori de μ = 5 pina la μ = 10.
Acumularea de caldura
Acumularea de caldura a BCA-ului este ca valoare intre extrema de la constructiile usoare (de exemplu, constructiile cu placarea din lemn, cu cca. 50 Kj / m²K) si a constructiilor masive (de exemplu caramizi sau beton armat cu cca. 250 Kj / m²K ). Valoarea corespunzatoare pentru BCA fiind de cca. 90 Kj / m²K.
BCU - BETON CELULAR USOR ( PENOBETON)
BCU se utiliteaza la realizarea peretilor exteriori si interiori neportanti, pentru orice tip de constructie civila sau industriala.
Peretii pot fi realizati din blocuri de zidarie (similari B.C.A.) sau prin turnare directa in cofraj (monolit).
Peretii monolit pot fi usor armati, obtinandu-se astfel o structura combinata (diafragme si cadre) recunoscuta ca fiind cea mai rezistenta in cazul unui seism.BCU este recomandat si pentru turnarea sapelor autonivelante de termoizolatie, atat pe terasele exterioare cat si intre nivelele unei cladiri. Aceste sape pot fi hidroizolante (terase exterioare) sau pot constitui suportul ideal pentru parchet, gresie, mozaic etc..
A V A N T A J E
BCU ofera numeroase avantaje tehnice si economice, ceea ce a determinat folosirea lui pe scara larga in Europa.
Eficienta tehnico-economica se regaseste in:
- Betonul celular usor este un material ecologic, nu are in compozitie nici o substanta considerata radioactiva sau nociva fata de mediu.
- Rezistenta la transmisie termica a peretilor din BCU de 20 cm este superioara celei a peretilor din caramida de 30 cm si permite reducerea cheltuielilor de investitii, cu cca 30% la lucrarile de instalatii si cu 30% la exploatare.
- Grosimea redusa a peretilor, datorata calitatilor tehnico-logice, fata de zidaria de caramida atrage dupa sine micsorarea cu 2-4% a ariei desfasurate, ceea ce la randul sau reduce costul de realizare a peretilor, economie la materialele de finisaj, precum si diminuarea cheltuielilor de transport.
- Greutatea propie a unui perete de BCU de 20 cm reprezinta 30% din greutatea zidariei de cca 30 cm de caramizi cu gauri verticale si cca 40% din greutatea unui perete (echivalent termic) din beton armat, placat cu B.C.A..
Greutatea propie redusa a peretilor din BCU permite:
- Micsorarea incarcarii elementelor structurii de rezistenta a cladirii si prin aceasta scaderea consumului de otel din structura.
- Reducerea dimensiunilor elementelor portante ale structurii.
- Reducerea intensitatii incarcarilor seismice fata de zidaria de caramida si peretii de beton armat.
- Gradul de izolare termica a unei cladiri zidite cu caramizi de BCU este mai mare decat la orice alt material de zidarie, determinand un consumul redus de combustibil pt. incalzire.
- Absorbtia foarte mica fata de apa (determinata de lipsa varului din compozitie) face posibila transportul si depozitarea elementelor de zidarie din BCU in spatii neacoperite.
- Tencuirea peretilor din BCU se face rapid si ferm, tencuiala aderand perfect la cimentul din caramida de BCU; amorsa de la B.C.A. nu mai este necesara.
- Caramizile din BCU pot fi taiate sau decupate cu un fierastrau obisnuit, permitand o folosire economicoasa.
click aici Pagina Web Oficiala